V

Thursday, August 30, 2007

Bullbak och praktisk matte

Ikväll har jag och August bakat bullar. Sambon var inte hemma och vid sådana tillfälle får jag ofta lite mer energi (lite konstigt kanske). Hur som helst jag frågade August om han ville baka och det vill han alltid, ja han älskar sånt som är sött förstås. Det var lite extra kul för samtidigt pratade vi matte. "Om en dl vetemjöl väger 60 g hur mycket väger då 10 dl?" och "Hur mycket är 1/4 + 3/4?" August älskar inte bara bullar utan också matte så han kunde svaren. Som hemkunskapslärare har jag märkt att många har problem med sån praktisk matte och då blir jag ju extra het på att lära mitt eget barn det. Ja idag var jag riktigt på hugget proppade honom full med kunskaper om hur varm degvätskan ska vara, hur man ser att bullarna jäst färdigt, vad jäst är osv. Jag är rätt så kass på att "lära" honom annars men han kändes väldigt intresserad så då passade jag på, minsann! Stackarn, han är bara 8 1/2. Nu sover han i dubbelsängen, det gör han alltid när vi är ensamma å det är så mysigt.

Lite matspaningar i Stockholm

Som jag nämnde häromdagen har jag varit i Stockholm i 2 dagar. Åt lunch med min styvdotter på Pong, rätt nära Sergels torg. Maria ska börja läsa juridik i Stockholm och det skulle ju firas lite grann. De serverade jättegod thailändsk buffé. Vi satt där flera timmar å hade det helmysigt. Sedan hem till fotografen Anna på Söder och vidare till Nedre Manilla på förlagsfest. Buffé + mycket mingel. Igår onsdag började vi med fika i solen utanför Sacre Couer vid Nytorget. Anna har några av sina bilder hängande där. Sedan åt vi på Locanda på Mäster Samuelsgata. De andras mat var nog jättegod min (pastasås gjord på hjortfilé) var sådär. Sedan hade jag ett snabbt ärende till Katarinavägen och sedan promenerade jag till stationen. Stockholm var som vanligt bedårande vackert i solskenet men det är fasligt gott å sätta sig på tåget å åka hem också...

Wednesday, August 29, 2007

Och kocklandslaget

Ja så läste jag på CSR´s blogg att kocklandslaget också slår ett slag för det ekologiska. Små men superviktiga glädjeämnen.
Andra bloggar om: , ,

Mersmak går i bräschen för det ekologiska

Läste i senaste Mersmak, Coops medlemstidning på sidan 10 att det finns undersökningar som visar att ekologiska produkter står för 30% lägre koldioxidutsläpp än konventionellt odlade.

Andra bloggar om: , , , , ,

Monday, August 27, 2007

Punkt SE

Idag är jag med i Aftonbladet Punkt SE. Ger tips om vad man kan ha i sin lunchlåda. I morgon ska jag faktiskt till Stockholm, förlagsfest och möte med en redaktör. Återkommer förhoppningsvis med rapport från någon lunchrestaurang eller så. Det ska bli jättekul, jag gillar verkligen Stockholm.

Friday, August 24, 2007

Kravmärkta bananer på Coop och svenska äpplen i affärerna

Har hittat den här bra bloggen. Läs om självklarheten i att bara sälja Kravodlade bananer (till samma pris som konventionellt odlade) och bara svenska äpplen när det är högsäsong.

MatNiklas

Måste ju kommentera gårdagens matprogram. Jag råkade hamna framför tv:n och såg nog nästan hela programmet. Och jag blev lite förtjust. Det var längesedan jag såg Niklas i något program så jag hade ingen aning om hur det skulle vara. Men jag tyckte han skötte sig utmärkt. Det var liksom riktigt bra. Jättegod mat,lagom svårt, han var lugn o fin och ja allt var bra. Och den där hysteriska stilen som Svt lagt sig till med när det gäller matprogram var borta. Kul!
Andra bloggar om: , , ,

Wednesday, August 22, 2007

Vad är det för värld vi lever i?

Just nu är jag på hugget (fast det är jag nog för det mesta). Var i den stora mataffären här i Partille igår kväll. Den är så stor att mitt handlande till en fotografering tar dubbelt så lång tid som om jag hade gått till min närmaste butik. Jag får skylla på min sambo, han gillar den stora affären. Jag gillar den också för de har verkligen allt vilket kan vara extra bra när man är matskribent. Tex har de ärtskott, vattenkrasse, matvete och dinkel. De sakerna brukar saknas i min närmaste butik. Till saken, igår råkade jag titta i deras frysskåp med lite extravaganta livsmedel och där upptäckte jag bla krokodilfilé. Ja de hade struts, anka, hare osv också men varför krokodilfilé? Jag trodde de var utrotningshotade för det första och vem måste äta krokodilfilé i det här landet för det andra. Jag blir förbannad när jag ser sånt. Finns det ingen gräns för vad vi människor hittar på?
Andra bloggar om: , , , ,

Tuesday, August 21, 2007

Trendigt vatten är inte klimatsmart mat!

Svenska Dagbladet och E24 skrev i söndags om att vi köper alltmer bordsvatten. 15000 lastbilstransporter per år krävs för att flaskorna ska hamna på butikshyllorna. Det är helt osannolikt. Vi får väl hoppas att kvinnan på Spendrups har rätt, att bordsvattnet på sikt tar över läskedryckerna. För de är onekligen nyttigare. Och Tack Svenska Dagbladet för att ni skriver om sådana här saker.

Andra bloggar om: , , ,

Långstekt entrecôte

Vissa recept glömmer man aldrig. En sådan idé kommer från Gitto. I april skrev hon om kött som hon stekte länge vid låg temperatur. Jag testade det där häromdagen, och gud va gott det var. Fast min svåger höll på att dö av all väntan. Det tog sin lilla stund för köttet att nå de 55 graderna. Som tur var höll han med om att det var väldigt gott.

Klimatsmart mat

Här har Svenskan skrivit en hel artikel om klimatsmart mat. Man kan konstatera att det inte är helt lätt att veta vad man ska köpa...Gris är tex bättre än lamm (det var nytt för mig) och tomater från Spanien är bättre än växthusodlade svenska. Hm. Fast allra bäst måste det vara att odla egna.

Friday, August 17, 2007

Ekostore

Läste i väntrummet hos tandläkaren om affären Ekostore här i Göteborg. Jag skäms att jag inte varit där. Jag gillar idén "att ekomat ska ses som det naturligaste i världen" och inte vara placerad på någon speciell hylla eller ha någon undanskymd plats i affären. Dock blev jag lite tveksam då jag läste att mycket av deras produkter kommer från Tyskland...fast å andra sidan om vi vill fortsätta äta utländska (vilket många av oss vill) livsmedel som parmesanost, parmaskinka och brieost så får det kanske bli så. Annars får det bli inhemska (kanske närproducerade) kulinariska matval som Västerbottenost, spickeskinka och mesost...En mix av båda är kanske det bästa?!

Andra bloggar om: , , , , ,

Wednesday, August 15, 2007

Roxy bar

Mitt bland alla dessa turistiga restauranger hittade vi en riktig pärla, Roxy bar. De fanns säkert många fler bra ställen men vi fastnade för Roxy. Stället ägdes av en svenska, från Göteborg, och i köket jobbade en italiensk kokerska som hette Theresa. Jag åt jättegod piadina (tunnbröd som man fyller med speciell ost, skinka och ruccola) där. En annan dag åt jag pasta med bläckfisk, vongole, musslor och räkor som låg i en jättegod tomatsås. Sista dagen avslutades med lunch på Roxy´s (August tyckte mycket om deras goda prosciuttopizza och hamburgare), då åt jag spenat och örtfyllda ravioli i en smakrik gräddsås med gambas. Theresa smaksatte sin mat på något hemligt sätt och jag kunde dessvärre inte urskilja hur. Skaldjursrätterna kostade 10 euro, vilket var klart prisvärt.
Andra bloggar om: , , , ,

August med sin tillbringare


Mat i Rimini


Rimini är ett litet lustigt ställe. Den nya delen bestod av en fasligt lång gata med bara restauranger och turistaffärer. Stranden är 4 km lång och bestå av 40 000 parasoller. Detta låter kanske outhärdligt (det hade jag nog tyckt om jag hade befunnit mig i Grekland) men tack vare alla italienska turister (1 miljon sa reseledaren) så var det faktiskt riktigt kul. Jag vet inte vad det är, men italienare är för det mesta väldigt underhållande. De sätter igång ens tankebanor. Vi hade halvpension vilket innebar att vi åt middag 19.30 varje kväll. Jag blev verkligen glatt överraskad när det visade sig att vi skulle äta 4-rätters med över hundra tjattrande italienare. Maten var både och. Man började med antipasto som var jättegod, fyllda grönsaker, bläckfisk, tomatsallad, tonfisksallad, stekt aubergine (den var underbar i all sin enkelhet) osv. Sedan var det mest makaroner kokta på alla tänkbara sätt och sist något sorts stekt kött med någon grönsak till. Inte dåligt men ganska smaklöst. Sedan fick man ta en tillbringare eller två och välja den dryck man ville ha. Det senare gillade både jag och August skarpt. Han valde cola och jag rödvin. "Gratis" liksom och hur mycket man ville.

Det hela kändes väldigt osvenskt. Jag kan aldrig tänka mig att man skulle kunna få in över 100 svenskar i ett rum på ett hotell i Sverige och där det kändes som det naturligaste i världen. Det skulle vara om vi åkte utomlands eller med någon Finlandsbåt men aldrig inom landets gränser. Jag vet inte om det sitter i mitt eget huvud men de känns inte så rädda för varandra. Det är inte så att alla pratar med alla men de har ett sätt gentemot varandra som känns enklare och kanske mer bekymmersfritt (det finns väl en baksida med det också men) Det känns nästan som allesammans är släkt. Hur som helst italienarna får verkligen igång mina tankebanor. Kvinnan på bilden var "våran" servitris. Här serverar hon sista kvällens makaroner.

Tuesday, August 14, 2007

Urbino igen




Svart tryffel i Urbino




En dag gjorde vi en utflykt med tåg och buss till Urbino. Det tog 2 1/2 timma en väg. Sonen såg något matt ut när vi var framme för det var säkert 29 grader varmt. Han var superduktig.

Men vilken vacker stad. Runt omkring såg det lite ut som Toscana och själva stadskärnan är med på Unescos världsarvslista. Med andra ord åk dit om ni har möjlighet. En fördel med Urbino, om man jämför med Toscana, var att det var förhållandevis lite turister där. Jag hade införskaffat Lonely Planets bok om Italien och i den stod det om en restaurang som hette Il Coppiere. Vi hittade dit (stan är liten) och jag åt ravioli med svart tryffel och det var gudomligt gott. Rätten bestod av svamp, ravioli, mycket tryffel, grädde, tomatpuré och säkert något mer, inte speciellt avancerat men gott så man ville gråta. Vi var de enda ätande just då så vi pratade med farbrorn som ägde stället. En mysig farbror som pratade om Olof Palme och Ingvar Carlsson när vi berättade att vi var från Sverige. Eftersom farbrorn kunde det här med att laga mat slog vi till å beställde in var sin efterrätt. Jag åt citronsherbet och den var också fantastisk. Så här såg min ravioli ut (längst fram) och så här glad var jag när jag åt citronsherbet.

Bella Italia


Som ni kanske märkt är jag något Italienfrälst (liksom många andra svenskar). Jag och min putte har varit i Rimini nu i veckan, kom hem i söndags. Ska skriva mer om resan längre fram men nu vill jag visa er en bild på kanske världens vackraste stad, nämligen Venedig. Jag har varit där två gånger innan så jag var ju lite förberedd (det var säkert 20 år sedan) men oj vad vackert det var. Så romantiskt. Jag tyckte hela staden skimrade i guld. Så här kommer en bild på Markuskyrkan.

Friday, August 3, 2007

Mackor på Olof Victors



Så här goda mackor åt vi på Olof Victors. En med kräftstjärtar och en med kycklingfilé och någon slags pepparrotsmajonnäs. Gott var det.

Brummers krog i Skåne Tranås


Namnsdagstårta

Så här ser tårtan ut som jag gjorde på min namnsdag.