V

Wednesday, August 15, 2007

Mat i Rimini


Rimini är ett litet lustigt ställe. Den nya delen bestod av en fasligt lång gata med bara restauranger och turistaffärer. Stranden är 4 km lång och bestå av 40 000 parasoller. Detta låter kanske outhärdligt (det hade jag nog tyckt om jag hade befunnit mig i Grekland) men tack vare alla italienska turister (1 miljon sa reseledaren) så var det faktiskt riktigt kul. Jag vet inte vad det är, men italienare är för det mesta väldigt underhållande. De sätter igång ens tankebanor. Vi hade halvpension vilket innebar att vi åt middag 19.30 varje kväll. Jag blev verkligen glatt överraskad när det visade sig att vi skulle äta 4-rätters med över hundra tjattrande italienare. Maten var både och. Man började med antipasto som var jättegod, fyllda grönsaker, bläckfisk, tomatsallad, tonfisksallad, stekt aubergine (den var underbar i all sin enkelhet) osv. Sedan var det mest makaroner kokta på alla tänkbara sätt och sist något sorts stekt kött med någon grönsak till. Inte dåligt men ganska smaklöst. Sedan fick man ta en tillbringare eller två och välja den dryck man ville ha. Det senare gillade både jag och August skarpt. Han valde cola och jag rödvin. "Gratis" liksom och hur mycket man ville.

Det hela kändes väldigt osvenskt. Jag kan aldrig tänka mig att man skulle kunna få in över 100 svenskar i ett rum på ett hotell i Sverige och där det kändes som det naturligaste i världen. Det skulle vara om vi åkte utomlands eller med någon Finlandsbåt men aldrig inom landets gränser. Jag vet inte om det sitter i mitt eget huvud men de känns inte så rädda för varandra. Det är inte så att alla pratar med alla men de har ett sätt gentemot varandra som känns enklare och kanske mer bekymmersfritt (det finns väl en baksida med det också men) Det känns nästan som allesammans är släkt. Hur som helst italienarna får verkligen igång mina tankebanor. Kvinnan på bilden var "våran" servitris. Här serverar hon sista kvällens makaroner.

2 comments:

Kinna said...

Det låter helt underbart och visst blir man inspirerad. Jag gillar ju det här enkla som kan vara svårt att få till och man förlorar sig i massor med smaker istället.

Nässelblom & choklad said...

Lyckosta dig som varit i Italien. Även jag är mycket förälskad i en hel del av det italienska (min man har italienska föräldrar, så det är väl självklart). Just nu har vi besök från Italien, men däremot har jag inte varit där på ett tag. Kul att läsa om dina upplevelser!