V

Thursday, August 30, 2007

Bullbak och praktisk matte

Ikväll har jag och August bakat bullar. Sambon var inte hemma och vid sådana tillfälle får jag ofta lite mer energi (lite konstigt kanske). Hur som helst jag frågade August om han ville baka och det vill han alltid, ja han älskar sånt som är sött förstås. Det var lite extra kul för samtidigt pratade vi matte. "Om en dl vetemjöl väger 60 g hur mycket väger då 10 dl?" och "Hur mycket är 1/4 + 3/4?" August älskar inte bara bullar utan också matte så han kunde svaren. Som hemkunskapslärare har jag märkt att många har problem med sån praktisk matte och då blir jag ju extra het på att lära mitt eget barn det. Ja idag var jag riktigt på hugget proppade honom full med kunskaper om hur varm degvätskan ska vara, hur man ser att bullarna jäst färdigt, vad jäst är osv. Jag är rätt så kass på att "lära" honom annars men han kändes väldigt intresserad så då passade jag på, minsann! Stackarn, han är bara 8 1/2. Nu sover han i dubbelsängen, det gör han alltid när vi är ensamma å det är så mysigt.

3 comments:

Christina W said...

Det där med matte var ju oerhört smart. Att man inte tänkt på det.
Däremot lagade vi alltid all mat tillsammans när barnen var små. Det var en helig stund då hela familjen var samlad och hjälptes åt. Mest minns jag hur vissa förfasade sig över att 3-åringen fick använda kniv och steka falukorvsskivor alldeles själv.
Kul när barnen är med i köket.

torontoanna said...

Hej Kristina,

Jag ar en hushallslarare pa vift som hittat tillbaka till "hemkunskapen". Jag driver matlagningskurser for barn i Toronto och alskar det. Anledningen ar ju framfor allt att jag vill introducera nya smaker mm till barnen men det ar ju sa mycket annat gott matlagningen for med sig. Gemenskapen bland 6 stycken 6-10 aringar som lagat middag tillsammans ar oslagbar. Dessutom odlas det sa manga fler kunskaper liksom pa kopet nar man lagar mat. Som du namde, matte, men ocksa lasning, lasforstelse och motorik tranas utan att man tanker pa det. Tack for en jatte trevlig blog!
MVH

Hannele said...

Bygga saker är också bra, räkna maskar, räkna noter, det finns mycket rolig matte i vardagen. Att mina barn bakar och lagar väldigt god mat, är nog inte min förtjänst..