V

Friday, August 17, 2007

Ekostore

Läste i väntrummet hos tandläkaren om affären Ekostore här i Göteborg. Jag skäms att jag inte varit där. Jag gillar idén "att ekomat ska ses som det naturligaste i världen" och inte vara placerad på någon speciell hylla eller ha någon undanskymd plats i affären. Dock blev jag lite tveksam då jag läste att mycket av deras produkter kommer från Tyskland...fast å andra sidan om vi vill fortsätta äta utländska (vilket många av oss vill) livsmedel som parmesanost, parmaskinka och brieost så får det kanske bli så. Annars får det bli inhemska (kanske närproducerade) kulinariska matval som Västerbottenost, spickeskinka och mesost...En mix av båda är kanske det bästa?!

Andra bloggar om: , , , , ,

9 comments:

Hannele said...

Ekostores hembakade bröd är så gott, ostar, mums.

Kristina Eriksson said...

Det låter som jag måste dit och pröva:)

Christina W said...

Ekostore är ju en alldeles lysande idé. Där jag bor kan man ha en Ekolåda med frukt och/eller grönt. Lysande idé. Dock gör de så att de produkter som måste färdas en bit kompenseras med något slags bidrag till regnskogarnas bevarande (eller vad det nu var). Det ska bli ett nollsummespel. Bra idé som säkerligen kan utvecklas. Kan väl hoppas Ekostore gör något liknande.

görel said...

Det är ju såklart inte bra med transporter heller, men om det inte finns några produkter alls är det svårt för konsumenterna att uttrycka sin efterfrågan. Vi får nog svälja att en del transporteras fram till dess att de svenska producenterna får upp ögonen för att det finns pengar att tjäna och vi får produkter på närmare håll!

Men jag håller med om att det är ett dilemma.

Linus said...

Transportdebatten kräver att vi lär oss att dra cirklar på kartan. 1200km till Burträsk (Västerbottenost) låter oss komma ganska långt i Europa.

Kristina Eriksson said...

Linus - Jovisst du har rätt, jag kom på det efteråt. Jag läste i Coops senaste medlemstidning att konventionell odling är långt mycket värre för miljön än mattransporteerna. Då är det kanske inte så farligt med Kravmärkta produkter från Tyskland iallafall. Fast på sikt måste man ju både få ner/förbättra transporterna och odla/producera ekologiskt.

Cristal said...

Hej Kristina,

Googlade runt lite när jag hamnade på din sida. Måste lägga in en kommentar när du ändå tar upp Ekostore i Göteborg. Jag var där idag och måste säga att jag är väldigt nöjd med deras utbud och kvalitet. Det är första gången som jag var där och det beror på att jag fick mig en tankeställare i helgen. Skulle rensa i kylen när jag hittade en ask med cocktail tomater jag köpt till min fästman för 4 månader sedan. Man kan tycka att de skulle vara ruttna och lukta illa, men inte. De såg ut precis som när jag köpte dem. Ska det vara så? tänkte jag.

Ang. transporter var jag också fundersam kring detta. Samtidigt måste man tänkte på vad ekologisk mat gynnar. Det gynnar definitivt miljön mer än när maten besprutas + transport. =)

Tänk att det krävs en ask med 4 månaders cocktailtomater som fortfarande ser fräscha ut för att man ska tänka till på vad man egentligen stoppar i sig. Skrattar åt det själv.

Cristal said...

Det är verkligen skrämmande, skulle vara intressant att läsa om någon evt studie gjorts kring detta och vilka krav som ställs på jordbruket och odlare. Allt är en lång logistik kedja, ska transportföretag välja alternativt bränsle, installera katalysatorer etc kan man tycka att även odlare ska göra sin del för tänka på miljön. + att fler affärer borde vilja köpa in ekologiska varor, i dessa dagar när miljön är i centrum borde man gå med ganska bra vinst!

Kristina Eriksson said...

Jag är den första å hålla med. dessvärre finns det en väldig utbredd skpeticism här. Många människor ser rött bara man nämner ordet krav-märkt. Jag tror många förknippar krav o ekologiskt med flum, vänsterpolitik, kommunism och ja allt sånt och det är många livrädda för. Jag tror faktiskt att där finns åtskilliga bönder som tänker "Tänk om grannen tror att jag är kommunist!" Nej då väljer de hellre konventionell odling. samma tankegångar finns kring vindkraftverk och då är mottagumentet "att det finns fåglar som flyger in i vindkraftverk".
Nu när eu börjar ge mer pengar till ekologiskt odlat då är jag ganska säker på att även bönderna ändrar sig. Du förstår "money rules":)ha det gott o kämpa på.