V

Wednesday, March 25, 2009

Barnmat

Jag brukar inte ha så jättemycket åsikter om vad människor äter men det finns en sak som jag tycker är lite beklämmande och det är alla barnmatsburkar som föräldrar ger till sina barn. I Svenska Dagbladet kan man läsa att en pappa köpt en fruktpuréburk med mosad banan och mango. Själva artikeln handlar om huruvida maten är närodlad eller inte men det är inte det som jag tänker på när jag skriver detta utan om man verkligen behöver köpa en burk med mosad frukt? Jag tror faktiskt att det lagas väldigt mycket mat i det här landet men det händer något konstigt med föräldrar som har småbarn. Många tycks inte tro sig om att kunna laga mat till sina minstingar utan väljer att köpa mat på burk. Det är ju ett tag sedan det var aktuellt för mig men det jag kommer ihåg från de där burkarna (jag köpte inte många) är att de både luktade och smakade förfärligt (och likadant). Nej föräldrar lita på er själva och laga egen vanlig mat till de små! Ni kan!

7 comments:

Anne said...

Hu ja, jag håller helt med. Jag har helt klart ambitionen att laga mat själv till mitt barn - hur svårt kan det vara..? Nåja, vi får se hur det går, men planen är i alla fall hemlagat all the way :)

Vegomamman said...

Jag håller också med dig! Våra barn är vegetarianer så vi lagar all mat själva. Idag testade vi förresten ett av dina recept från tidningen Hälsa, Grönsaksgryta à la Italien. Supergod!

Kristina Eriksson said...

Anne o Vegomamman - ja det är lite synd att mammorna & papporna inte förstår hur enkelt det är att göra egen barnmat. Men visst burkarna är bekväma!

pipopp said...

Har ni glömt hur det är på resa, semester eller besök hos släkten. Det är inte så lätt att mecka ihop barnmat överallt, var sig med råvaror, utrustning eller hygien.

Själv gillar jag en del av de där barnmatsburkarna - fortfarande. Morotspurén har jag som bas till "nödsoppa" på båten när man inte hunnit bunkra på ett tag. Frikadellerna är små och gullliga att ha i andra typer av soppor bara man kryddar till dem. (Däremot är de prismässigt nästan i nivå med oxfilé.)
Fruktpuréerna är snabba till enkla bakverk.Speciellt aprikospuréen är god.

Lite svårare att förstå är matburkarna för barn över 18 månader. Då kan väl telningarna i alla fall äta modifierade varianter av vuxenmaten?

Jo - jag lagade den mesta maten till spädisarna själv när vi väl var hemma ....

Kristina Eriksson said...

Pipopp - jo visst är det bekvämt men håll med om att det är lite konstigt att massa människor som faktiskt kan laga mat inte litar på sin förmåga att även laga mat till sina småbarn.

Emma said...

Jag har heller inget problem med att burkarna florerar som nödlösningar. Men för dem som serveras det ofta känns det orättvist att mat i hög grad blir synonymt med slätstrukna smaker. Dessutom blir det ofta ett ätande som är skilt från familjens övriga, och ingen matlagning alls att uppleva, händelser nog så viktiga.

Anonymous said...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情