V

Sunday, July 22, 2007

Idrott, hemkunskap och övervikt

Under den senaste veckan har övervikt & idrott diskuterats stort i media. Och som vanligt är det skolan som ska lösa problemet. Min tes är att "man kan ju lära sig saker utanför skolan" och det kan ju vara så att "föräldrarna har en viss delaktighet i det här". Ok skolan är bra på mycket men det är bara så att barnen gör det vi vuxna gör eller inte gör. Så om du som vuxen tar bilen överallt eller inte alls rör på dig då är det ganska troligt att inte heller dina barn kommer att göra det. Likadant är det med maten och ätandet naturligtvis. Sedan kan jag inte låta bli att tycka att det finns ett annat ämne i skolan som är lika delaktigt i det här (om vi nu ska snacka utökande av tid) som vad idrotten är och det är naturligtvis hemkunskapen. Hur tänker man egentligen? Det räcker inte att man låter barnen röra på sig mer om de sedan går hem och dricker en massa läsk och chips (kanske mer för att de blir hungriga?). Här ligger en hund begravd. Är det ok med mer idrott för att idrottsrörelsen (med allt vad det innebär) råkar vara en stark pådrivare? Här finns förstås en hel del intressenter. Det kan vara bra att känna till att idrottsämnet redan är 3:e största ämnet i skolan (enligt skolministern själv) och hemkunskapen skolans minsta. Det är knappast någon tillfällighet.
Andra bloggar om: , , , , ,

8 comments:

Anne said...

Här har du en väldigt stor poäng. Helt klart bör man satsa mer även på hemkunskap . och förhoppningsvis göra ämnet väldigt mycket bättre än det var på min tid. Man borde kunna integrera det mycket mer i andra ämnen också.

Bendel said...

Kan bara hålla med Kristina!

Ilva said...

Varför är det alltid idrott som det skall satsas på? Jämt jämt jämt skall det idrottas men sen så sätter man sig i bilen och åker runt för att köpa skräpmat!

lumumma said...

Jag tror att om man inte gillar idrott från början så lär man inte gilla det mer för att man får ännu mer av den varan i skolan. Snarare tvärtom. Det borde satsas på roligt/bra upplagd information om hur kroppen funkar vad gäller mat och motion, och uppmuntran till hur man lever ett sunt liv. :)

Hannele said...

Vi cyklade med barnen, tidigt.

Kristina Eriksson said...

Till er alla - Jag tror också att man måste "ha idrott" på något nytt sätt. Inte så mycket tävling eller resultat. Ja om man sedan tar det här med övervikt på allvar så får skolan öka på hemkunskapen oxå och som jag tror även införa den på gymnasiet.

karin said...

Hälsa, Jämställdhet, Miljö och Kultur är de fyra hörnstenarna som skall slutas samman till HK. Det är en ständig kamp inte minst när rektorerna tycker att eleverna skall ha lite mysigt mellan de "vanliga" ( skall nog uttalas "riktiga" )lektionerna. "Laga mat" är 1/4 kriterie men det enda som diskuteras...
Jag kan inte kursplanen för idrotten men jag skulle kaxigt vilja påstå att många lärare lever kvar i gamla kursplaner!!

Viktoria Schiöler said...

Ja, både idrott och hemkunskap är viktigt!

Fast jag kan inte låta bli känna som Lumumma: man lär inte bli mer förtjust i idrott bara för att det blir mer av det i skolan. Men då blir förstås hemkunskapen extra viktig för att "jämna ut" lite.