V

Tuesday, February 13, 2007

Inga kålrötter i Italien + utrotningshotade livsmedel

Frågade Ilva om hon hade några italienska tips på hur man tillagar kålrötter. Hon svarade att hon aldrig hade sett kålrötter i Italien, lite konstigt. Tänk förr trodde man att livsmedel som dill, vitkål och morötter inte fanns söder om Tyskland, ok kanske Italien då. Men så jobbade jag med några kvinnor från Iran, kanske för 10 år sedan, som sa att alla de där sakerna naturligtvis fanns i Iran också. Men nu visar det sig alltså att italienarna inte är bekanta med kålroten! På något vis blir jag lite uppåt av att tänka på att det faktiskt finns livsmedel som inte finns överallt.

Ibland roar jag mig med, fast med mycket sorg i mitt hjärta, att tänka på livsmedel som förmodligen kommer att vara borta om 10 år. Jag har inte kommit på så många. Kalvsylta är klart utrotningshotat. Finska pinnar har varit en annan sådan sak, fast jag tror jag får ändra mig på den punkten, det lär vara ruggigt populärt med småkakor. Fast jag tycker personligen att finska pinnar är något utav det tråkigaste som finns. Vad säger ni andra i matbloggsverige eller ni i exil, har ni några andra sådana utrotningshotade livsmedel som ni gått och tänkt på? Jag är jättenyfiken!

Andra bloggar om: , , , , , ,

9 comments:

Hannele said...

Nu vet jag det, spännande..

Aradil said...

Förvånande med kålrötterna!
Har inte funderat så mycket kring detta med utrotningshotade maträtter så jag har inga bidrag till lístan.

Annette said...

Kålrötter kan med visst besvär letas upp här i Frankrike, åtminstone i landets norra delar. (Jag besvärar mig inte så mycket längre, för jag har upptäckt att jag verkligen inte gillar kålrot).

Utrotningshotade rätter? Jag kan inte säga någon bestämd, men jag har en känsla av att allt som är litet besvärligt och långrandigt att laga till är i farozonen...

ilva said...

men det kanske finns att få tag på norrut men här i Toskana har jag då aldrig stòtt på det! synd tycker jag som gillar kålrot!

Kristina Eriksson said...

Hannele - kul att du hittat hit!

aradil - Javisst är det lite förvånande :)

annette - Det låter troligt, långrandigheten göre sig icke besvär. Det låter ju rätt sunt dessutom.

ilva - Det är lite konstigt för jag antar att ni har sådana jättefina vita-rosa majrovor? Det är ju lite samma sak.

Christina W said...

Intressant det där med kålrötterna. Har du någon aning om hur det är med andra rotsaker?

Kristina Eriksson said...

Christina W - Nja får nog svaret bli.

Örjan said...

Lisa Förare Winbladh hade lör 10.2 en artikel i Sv.Dagbladet som prisade kålrötter. Tyvärr har jag ej funnit den på nätet.
I övrigt prisar hon ju kålrötter på sin blog matalskaren.blogspot.com
Örjan

Kristina Eriksson said...

Örjan - Det var kul å höra att det finns fler som hyllar kålroten. Ska genast kolla vad Lisa skriver.