V

Wednesday, January 24, 2007

Veckans smala

Jag älskar potatis, mer och mer tror jag faktiskt. Potatisgratäng, potatismos, potatissallad, klyftpotatis, potatissoppa...visst är det gott!! Jag tror att det är konsistensen, det där krämiga, som gör potatisen så outstanding. Jag kom på det häromdagen när jag åt klyftpotatis för just den rätten jag åt passade så utomordentligt bra tillsammans med just klyftpotatis (jag blev väldigt lycklig över detta konstaterande). Jag kan inte komma på något annat livsmedel som ens är i närheten av dess förträfflighet. Ris, pasta? Nej inte för mig iallafall. Här kommer ett potatisrecept med 2 andra favoriter; philadelphiaost och oliver! Varsågoda. En portion ger 451 kcal.

Oliv och philadelphiagratäng med lamm 4 port

Oliver och philadelphiaost ger gratängen en speciell och mycket god smak.

Det här behöver du:
1 kg mjölig potatis tex King Edward
200 g philadelphia light
3 dl mellanmjölk
¾ tsk salt
20 st svarta urkärnade oliver

200 g lamm i tunna skivor (fråga i charkdisken)

1 knippe rädisor
200 g cocktailtomater
100 g salladsblad


Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i 2-3 mm tjocka skivor. Vispa ut philadelphian i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och salt och låt det koka upp. Tillsätt potatisen och låt den koka under omrörning tills den är lite mjuk, det tar 15-20 minuter. Skär oliverna i skivor. Varva potatis och oliver i en smord ugnsfast form. Grädda gratängen tills den fått fin färg, ca 20 minuter. Servera med tunna lammskivor och en fräsch sallad.
Andra bloggar om: , , , ,

1 comment:

Kerstin said...

Du pratar potatis med en redan frälst :) Den där rätten måste jag nog testa att göra :)