V

Thursday, January 25, 2007

Recept på bröd!

Har bakat bröd i dag. Läste gamla Buffétidningar och hittade ett brödrecept med hasselnötter, grovt mjöl, mörk sirap och torkad frukt. Är väldigt förtjust i sånt bikarbonatbröd just nu. Man blandar allt i en bunke och sedan häller man smeten i en sockerkaksform, in i ugnen ganska länge och sedan har man ett underbart bröd att sätta tänderna i! Det är så otroligt enkelt, inget knådande eller så. Här kommer ett recept på ett liknande bröd som jag brukar göra. Receptet kan varieras i det oändliga. Byt exempelvis ut russinen mot aprikoser eller katrinplommon. Filen kan ersättas med turkisk yoghurt eller keso. Gillar man inte brödkryddor är det bara att utesluta dem. Lycka till!

Kryddigt bröd 1 bröd

Skär brödet i tunna skivor, servera med en god ost och njut!

4 dl fint rågmjöl
4 dl rågsikt
1 dl torkade solrosfrön eller linfrön
½ dl vetekli
1 dl mörk sirap
1 dl russin
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hela anisfrön
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk eller yoghurt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en avlång sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
Blanda rågmjöl, rågsikt, solrosfrö, vetekli, sirap, russin, fänkålsfrö, anisfrö, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor bunke. Rör ner filen och se till så att allt blir blandat.
Bred ut smeten i formen. Grädda brödet i 30 minuter i 175 grader och därefter i 125 grader i 2 ½ timme. Låt det svalna på ett galler under en bakduk. Brödet håller sig i 5-6 dagar.

Andra bloggar om: , , , ,

1 comment:

anna said...

Kristina jag tycker du ska lära dig baka bran-muffin, för då kan du lära mig sen!!