V

Friday, November 28, 2008

Fram- och baksidan av medaljen

Det finns säkert tusen fördelar med att ha egen firma men det finns också nackdelar ska ni veta. Försäkringskassan är en sådan. Alldeles nyss ringde en nitisk kvinna från nyss nämnda "företag" för att kolla upp vad jag tjänar, jag skickade in en ändring för några veckor sedan i och med att August varit sjuk en dag för jättelängesedan (ja ni hör vad jag älskar den typen av byråkrati). Till saken hör att jag både varit anställd (jag var anställd i våras)och haft min firma den här året så det var lite extra meckigt att fylla i det där pappret. Ja så började hon fråga om hur mycket jag jobbade i firman då när jag var anställd. Vad svarar man på det? I min värld så har man egen firma på heltid vare sig man jobbar med något annat en eller två dagar i veckan men så tänkte nog inte hon. Ja sedan har man ju detta med att det man uppger till skattemyndigheten ska förhoppningsvis stämma överens med det man uppger till försäkringskassan. Och det är först så här års man vet det man skulle ha vetat i januari. Man vill ju inte betala in för mycket skatt varje månad och man vill ju heller inte stå där och behöva betala in 200 000 extra året där på för att man inte betalat in tillräckligt då det skulle gjorts och kanske åka på lite härliga avgifter dessutom. Ja så ångade hon på, ställde många frågor som jag inte kunde svara på och som fick mig att känna mig dum (jo jag är riktigt kass på den här biten av mitt jobb, har kommit på att jag kan skylla på att jag aldrig gått någon starta-eget-kurs, tyvärr kanske jag ska tillägga...) Jag förstår ju att det inte finns någon lösning på detta, att detta är frilansandets natur. Men jag kan inte sluta att förundras över att myndigheter fortfarande inte förstått att alla inte är anställda och att alla inte jobbar 9-5 5 dagar i veckan år ut och år in.

Ja där fick ni en skopa gnäll. Plussidorna med att frilansa och jobba hemma som jag gör är fortfarande gudskelov betydligt fler än avigsidorna (får man väl påminna sig om)!

Ett tillägg - När jag tänker på det så sa hon att hon skulle ringa igen...hjälp.

4 comments:

Paul Holmstrom said...

Det kan bli riktigt krångligt om du blir sjuk. Vi frilansare/konsulter har inte råd att bli sjuka eftersom de dagar vi tjänar pengar så är det mer än vad vi kan få från försäkringskassan.

Jag upplever att en del handläggare kan vara rätt förstående och hjälpsamma, men de är rätt bakbundna av regelverk som inte passar oss. Jag är 50% förtidspensionär sedan några år och har fått förståelse för att jag behöver ha flexibilitet inom en 14-dagarsperiod för att alls kunna jobba.

Jag tror att det bästa är att vara öppen och förklara hur det är och fråga vad de har att föreslå hur det skall hanteras för att på något sätt passa in i regelverket. Förmodligen har jag lite lättare att hantera detta eftersom jag driver min verksamhet i aktiebolagsform. Sammankopplingen mellan individen och bolaget är mycket starkare i enskilda bolag. Å andra sidan måste aktebolaget-jag skriva rehabilieringsplaner för individen-jag, vilket i och för sig är bra eftersom jag som min arbetsgivare har ansvar för att bidra till min rehabilitering.

Mamma Melissa said...

Sedan vi blev sjukskrivna så har jag insett att det handlar väldigt mycket om VEM man får på Försökringskassan... tråkigt att det skall vara så.

karin said...

För några år sen var jag sjukskriven några veckor på halvtid och det blev krångligt, för det första tog det 3 månader inna det blev aktuellt med en behandling av ärendet och sedan räckte det inte med att vara 50 % sjuk utan min chef var tvungen att specificera veckodag för veckodag hur jag hade arbetat innan jag kunde få ut min ersättning!!

Kristina Eriksson said...

Paul- ja det är väl detta som du själv nämner att när man har enskild firma så går det ihop med en själv. Det som är lite trist med den här typen av myndighetspersoner är att de ofta pladdrar på, de är ju experter på sitt och använder sina termer som vi andra absolut inte är så införstådda med. Som gammal lärare kan jag bara tycka att det är korkat, de måste ju ha pratat med tusen och åter tusen människor som tycker att detta är svårt. Nu är det över för ett tag.

Mamma melissa- Ja exakt så är det!

Karin- javisst är det trist men antagligen oundvikligt.