V

Thursday, April 3, 2008

Taffel - varför är ni så snobbiga?

Jag läser i dagens Veckans taffel att "flera i redaktionen är högst skeptiska till paj". Jag tycker er hemsida är jättesnygg, informativ, ambitiös osv. Jag bara undrar varför måste ni vara så snobbiga? Jag tycker det är så onödigt på en för övrigt bra hemsida.

10 comments:

Lisa said...

Några av oss är skeptiska till paj för att den så sällan lagas bra. Att lägga 40% av dagens kalorier på en halvdan, i regel näringsfattig matpaj känns inte särskilt motiverat.

Paj måste vara den mest misshandlade rätten i Sverige. Många receptmakare har inte en susning om hur man lagar paj. Ungefär var tionde paj jag smakar har knaprig botten, krämigt inre, spänstiga ingredienser och bra smakkombinationer. Broccoli är t ex en grönsak som ska lagas mycket snabbt. Att lägga den i en paj är ett effektivt sätt att få den besk och grå.

Carolines bok är jättefin och inspirerande. Och då erkänner man snällt det trots att man har fördomar. För mig är snobbighet motsatsen: at inte vara beredd att ändra förutfattade meningar.

Kristina Eriksson said...

Lisa - Fast man hade ju också kunnat skriva att Carolines recept är jättebra (vilket de säkert är)utan att ha med det där om att "flera av er är högst skeptiska till paj". Du måste hålla med om att det är en ödmjukare ton?

Paul Holmstrom said...

Det finns så olika attityder till mat. Jag tycker att det viktiga är att utveckla sin vardagsmatlagning och njuta lite mer varje dag. Det är viktigare att laga tillräckligt bra mat än att värma halvfabrikat.

Förmodligen är det bättre att laga halvtaskiga pajer i ett par år tills man får stuns på det än att inte alls prova på. Jag har stått bakom kastrullerna i snart 40 år och de tio första var väl inte så lysande.

Flera mattidningar och Taffel står för en matsyn som är svår att ha tid för i vardagen. Jag har lite svårt med mataristokratin. Jag tror också att det skrämmer vanliga människor. Men jag löser det genom att inte köpa sådana tidningar.

Kristina Eriksson said...

Paul - Fast du har varit där och läst lite förstår jag:) Jag tycker ändå att det är synd att man inte kan skriva om nya och spännande produkter o recept utan att racka ner på sånt som vanligt folk äter.

lisa said...

Kristina: Ja, det hade man säkert kunnat låta bli att skriva att man är skeptisk till paj om man är ointreserad av sin trovärdighet.

Eftersom flera som följer min blogg och de andras bloggar vet att några av oss ogillar matpaj skulle det kännas ytterst otrovärdigt att hylla en vacker pajbok utan att nämna detta.

Det är dessutom motsättningar och överraskningar som får texter att leva.

Om du tänker efter lite är det väl en dubbelt så stor komplimang för en bok att läsaren blir sugen TROTS att hon/han inte gillar matpaj.

Jag tycker att man är i sin fulla rätt att vara skeptisk till maträtter så länge man inte uttalar sig nedlåtande om folk som äter den.

När folk som bjuder hem mig frågar om det är något jag inte gillar brukar jag säga: matpaj, lutfisk, löjrom, champagne och falukorv.

Paul Holmstrom said...

Tidningar, sajter och bloggar skapar alla sin egen profil och väljer medvetet eller omedvetet målgrupp. Jag följer åtta matbloggar och läser varje månad två tidningar, som passar mina matintressen, typ god vardagsmat.

Val av inriktning och målgrupp innebär också att välja bort, man kan inte vara älskad av alla. Jag skulle inte orka läsa fler matbloggar än vad jag gör. En del blogkollegor tycks följa mängder.

Min egen blog står inte för någon lysande formgivning och foto. Det orkar jag inte med. Liksom Kristina tilltalas jag av Taffels vackra formspråk och tycker att det är lite synd att jag inte identifierar mig med dess inriktning.

Kristina Eriksson said...

Paul - Jag får jobba på att tänka mer som du. Det verkar klokast.

izza said...

Jag håller med dig Kristina, tyvärr. Vissa saker på Taffel är kul att läsa, men mycket tycker jag är lite väl "snobbigt". Jag saknar det de bloggade var för sig om. Nu var det lääänge sen jag provade ett recept från någon av författarna. Men det är väl som Paul skriver, man får välja att läsa andra källor istället... (fast samtidigt kan jag ju inte låta bli att inte hålla ett öga åt deras håll :))

Kristina Eriksson said...

Izza - Kan bara hålla med:)

izza said...

Kristina -Sköönt, trodde bara det var jag :)