V

Friday, April 13, 2007

Bagerikulturen på västkusten

Såg att Alice kommenterade bagerikulturen på öst respektive västkusten. Vad jag förstått så kommer hon från Göteborg men bor numera i Stockholm. Hon hade i alla fall lagt märke till att i huvudstaden finns det kvar små gamla bagerier samt att nya lite fräckare (min kommentar) poppat upp. Här i Göteborg finns det mest kedjor som Dahls och Jerkstrands. Det är ett trist faktum. Jag kan faktiskt inte komma på något sånt där gammalt. Kanske finns det något ute på Hisingen. För några år sedan fanns det ett som hette Ehlers inne i saluhallen. Det sålde sån där "halvgrov kaka" som var ljuvlig och tanterna bakom disken var av gamla sorten; rejäla och fokuserade. När jag hade egen lägenhet i Uddevalla (jag är född där) på slutet av 80-talet bodde jag ovanpå ett bageri. Doften i trapphuset var förstås underbar. Jag kommer ihåg att de inte hade så väldigt många olika sorter. Det såldes mazariner, kejsarkronor, halvgrova kakor, barkis och flätor. De där bagerierna de gjorde vad de skulle, de sålde bröd och vetebröd till folk. Varken mer eller mindre. Jag kan sakna det där avskalade och enkla.

2 comments:

Paul Holmstrom said...

Jag drömmer ibland om min barndoms göteborgska rundstycken. Tjock och lite seg skorpa. Mitt sista minne av dem är gamla Dahls på den tiden Alliancebasaren fanns.
Ack för ett recept och tips om hur få den rätta segheten.

Kristina Eriksson said...

Ja det var bättre förr!