V

Wednesday, January 31, 2007

Hemgjord apelsinsaft

Idag har jag gjort apelsinsaft! När jag var sisådär 13-14 år hade jag "Baka-Laga-Bära-Hem" i Fritt valt arbete (idag heter det Elevens val) och då fick jag lära mig att göra apelsinsaft. Det var väldigt gott och lite speciellt, det var ju inte så många som gjorde det hemma. Sedan dess, det var 1978 eller 1979, har jag gjort apelsinsaft någon enstaka gång. Dagens apelsinsaft har jag moderniserat med lite grapefrukt, som visade sig vara riktigt gott! Jag ska tillägga att jag brukar göra apelsinsaft när apelsinerna är som billigast och saftigast tex nu i januari. Jag använde inte skalet av grapefrukten - tror det blir lite för bittert.

Här kommer receptet! Det blir ca 1 1/2 l saft.

5 apelsiner
2 blodgrapefrukter
1/2 l vatten
3 tsk citronsyra
9 dl socker

Lägg apelsinerna (inte grapefrukten) i diskhon och häll på varmt vatten. Skrubba apelsinerna med en diskborste eller liknande. Torka apelsinerna med en handduk. Riv det gula på frukten på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg skalet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över skalen. Tillsätt citronsyra och socker. Rör så att sockret löser sig och låt sockerlösningen svalna. Dela apelsiner och blodgrape mitt itu. Pressa frukten med hjälp av en citruspress. Tillsätt citrussaften till sockerlösningen. Häll av skalet (som ska slängas) i en sil. Häll upp saften på rengjorda flaskor. Jag brukar hälla saften i 1/2-liters plastflaskor som jag fryser in.
Andra bloggar om: , , , , ,

2 comments:

Kinna said...

jag var tvungen att kolla vem Kristina Eriksson var och ser att det var Kristinas Kastruller. Vilket bra namn du kommit på. Din apelsinsaft låter toppengod. Sån't gjorde man apelsinsoppa på vill jag minnas. Oh, jag kanske måste göra lite nu när apelsinerna är som bäst. =)

Kristina Eriksson said...

Ja gör gärna den, för mig som har en sådan där elektrisk citruspress (en ganska enkel historia men dock) tog det nog inte mer än 30 minuter! Sonen sa mums när jag frågade vad han tyckte!