V

Tuesday, May 25, 2010

Onsalakorv och Åsedaost

Igår var det en mycket läsvärd artikel i Göteborgsposten om varifrån livsmedel med ortsnamn i namnet egentligen kommer. Det är ju tex lätt att tro att Onsalakorv görs i Onsala eller att Åsedaosten görs i Åseda. Artikeln gick ut på att det man kanske tror är närproducerat inte alltid är det. Och visst är det så att man reagerar starkare när det är något man själv brukar äta som är på tapeten som tex Åsedaost....inte trodde jag att Åsedaosten gjordes i Danmark?!

5 comments:

Bendel said...

Bra ämne för en artikel! Måste läsa den.

Anonymous said...

Visst är det jobbigt - och onödigt - att man ska vara tvungen att lusläsa info om alla varor, för att veta vad man köper!!
I-M

Kristina Eriksson said...

Pia - Jag blev lite tagen på sängen. Att skinka som heter mor Matildas etc inte är så speciell som den kanske låter det har jag nog haft på känn men att man tillverkar livsmedel med svenska ortsnamn i andra länder är en överraskning.

I-M - Det är trist utveckling särskilt nu när det är så rätt med närproducerat, det smutsar ner hela branschen.

Bendel said...

Håller med att man trodde det var lite bättre ordning på ortsnamnen än personnamnen.

Kinna Jonsson said...

Visst blir man lite sur när man upptäcker det här. T ex när jag såg att Tvärnöskinka görs i Tyskland. Luras är vad de gör...!