V

Friday, February 27, 2009

Odlad lax

Tittade på reprisen av Uppdrag gransknings program om det "Rosa guldet" dvs odlad lax. Det var inte muntert. Den norska odlade laxen föds upp på fiskmjöl gjord på viltfångad fisk som i sin tur är på gränsen till utfiskad. 2 1/2 kg fisk går åt till att producera 1 kg lax. Det är lite märkligt hur vi har kunnat blunda för detta faktum men vi har väl varit tacksamma att man har kunnat äta lax nu när torsken går bort. Där var (i programmet alltså) en representant från norsk fisk som inte hade en aning om vad man födde upp den odlade laxen på, skrämmande. Och den isländske fiskmjölsproducenten ska vi inte prata om. Jag förstår inte hur man kan jobba med något på den nivån och inte fundera på vad man håller på med.

Undrar vad som händer nu, det bara går ju inte att köpa odlad lax efter det programmet. Det får bli Kravodlad lax som delvis föds upp på fiskrens.

2 comments:

Kinna said...

Jag håller med dig. Det var rent skrämmande. Hur har vi INTE kunnat veta det här. Undrade också vad vi kan äta till slut. Hållbar produktion, vad är det undrar jag till slut.

Kristina Eriksson said...

Ja och nu när det är dokumenterat att man blir smartare av fisk dessutom:)