V

Thursday, November 29, 2007

Ankrecept

Får bestämt dåligt självförtroende av många matbloggar. Jag har tex upptäckt hur gott det är med anka under året som gått men när jag läser vad många andra äter så känns det som det var något de upptäckte för 5 år sedan (lite överdrivet). Jag har alltså hamnat rejält på efterkälken. Men å andra sidan, när jag tar in förnuftet,så är väl(?)det här med mat ingen tävling. Nu peppar jag mig själv hör jag.

Vad jag vill ha sagt är att anka är mycket gott och att det för kanske 2 veckor sedan fanns några lockande ankrecept i Göteborgsposten och Helsingborgs Dagblad

8 comments:

annamaria said...

Här på "landet" är det svårt att hitta anka...var lycklig över att hitta lammfilé och hjort idag.

lina said...

Har aldrig ätit anka! Men överallt syns recept med anka nuförtiden, så det är nog dags att testa snart. Om jag får tag på det vill säga:)

Anna said...

Åh, vi brukar göra ankbröst med körsbärssås smaksatt med lite wasabi, hur gott som helst!

Lagers tabberas said...

Ett av våra större smaknummer hemma är confiterad anka - stycka ankan i ben, lår, vingar och bröst på ben. Gnid med salt och låt vila under plastfilm till nästa dag.. Ta rygg och hals och krossa, packa krosset i en tjockbottnad kastrull, sätt på svag värme tills fettet lösts ut efter tre fyra timmar. Häll av, sätt fett och buljong kallt och plocka bort allt kött. Lägg i en liten skål. Skilj det nu hårda fettet från geléiga buljongen. Värm fettet och sila i en chinoise, häll över plocket och låt styvna i kyl. Jättegot att bre på smörgåsen.
Skölj bort kvarvarande ev. salt från den rimmade ankan och packa delarna i kastrullen. Häll över lite av ankfettet och ställ på svag värme några timmar tills köttet lossnar från benen. Ta upp med hålslev. Sila ankfettet och ställa att kallna. Före servering så kör ankbitarna under salamander eller grillelement så att skinnet blir knaprigt, salta och peppra. Servera med nyfriterad potatis och lite hett ankfett som sås - ljuvlig.
Konstigt att jag inte bloggat om det här, vi gör det så ofta. Det enda jag hittar om Anka var en en sådan jag åt i Laos"

Kristina Eriksson said...

Annamaria - fast det är just på landet som jag handlat den anka jag tillagat (fast det är i Skåne och det kanske inte räknas som "landet")

Lina - Pröva ankbröst, det är så gott!

Anna - Det låter mycket gott o mycket enkelt (vilket jag gillar) Får man fråga hur man gör körsbärssåsen?

Lager - TUSEN tack för detta ingående recept. Som du beskriver det så låter det väldigt gott.

Anna said...

Såsen kommer från Allt om Mat:
1 dl socker
2 dl rött vin
1 dl portvin
0,5 l körsbär
0,5 tsk wasabipasta (eller lite vanlig pepparrot)

Smält sockret, tillsätt vin, portvin och körsbär och koka tills det blir simmigt, smaksätt med wasabi

När det inte är körsbärssäsong brukar vi ta körsbärsmarmelad från Den gamle fabrik, mycket viktigt att det är just det märket ;), och fiska upp bara körsbären ur burken, men det funkar rätt bra att ta av hela marmeladen om man drar ner på sockermängden

Kinna said...

Man hamnar aldrig på efterkälken. Tänk bara på vad du själv kan. Det är säkert mycket mer än vanliga bloggare.

http://metrobloggen.se/godmat said...

Anka har jag lyckats undvika. Helt enkelt inte ett val jag gör när jag äter ute och hemma har det inte blivit av.
I helgen provade jag en annan spännande och mycket god bekantskap som jag inte heller provat på tidigare. Vildsvin. Fantastiskt gott... Men förmodligen har de flesta redan provat på detta.