V

Friday, October 19, 2007

Lite svar på mina frågor

Har sedan mitt senaste inlägg om klimatsmarta livsmedel tagit reda på lite svar. Jo Kavli gör sin majonnäs i Älvsjö, glömde dock fråga varifrån de får oljan. Kungsörnens pasta görs i Sverige av svenskt och utländskt vetemjöl (det är tydligen svårt att odla durumvete i Sverige). Sedan så finns ju faktiskt Saltå Kvarn, de importerar ekologisk (kanske Kravmärkt?) pasta från norra Italien. Lena på Saltå Kvarn skriver följande som svar på var de köper sina bönor, linser, fikon etc.

"Vi har börjat klimatkompensera våra produkter. Fikon, russin och aprikoser kommer från Turkiet. Mandlar från Sicilien. Allt går med båt och tåg. För att kompensera
den koldioxidmängd som transporten belastar miljön med, så planterar vi träd i Afrika. Alltså träd som ”äter upp” mängden koldioxid som transporten bidrog till."


Utan att veta hur andra livsmedelsföretag agerar i frågan så låter det ju som om Saltå Kvarn faktiskt gör något.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 comments:

Örjan said...

Durumvete odlas på Ven.
Wikipedia påstår 5 % av världsproduktionen.

Hanneles paradis said...

Det är nog inte fel att börja fundera..

Christina W said...

Intressant.
Jag försökte förmå en kommun att utesluta tomater en dag i veckan. Växthusodlade tomater även om de är svenska är ju ett sämre miljöval än spanska frilandsodlade. Lärde mig att om alla svenskar ersatte tomater med morötter en dag per vecka skulle detta motsvara 13600 villors uppvärmning. Och kunde vi dessutom undvika gurka dessa dagar vore det ännu bättre. Gurka odlas på samma sätt. Så det är inte alltid bättre att välja ett svenskt alternativ.
Men att undersöka det hela är ju definitivt en bra början.
Saltå kvarn är föredömliga tycker jag och tydligen gör Ekolådan samma sak. De klimatkompenserar också.

Kristina Eriksson said...

Örjan - Det låter lite osannolikt ja :)

Hannele - ja enligt mitt förmenande så måste vi enskilda människor göra vad vi kan samtidigt som regering o riksdag fattar lagar o beslut som underlättar.

Christina - JÄTTEBRA att du gör något!! Det är ingen enkel problematik. Jag tror dessvärre att väldigt många skiter i det för att det känns för krångligt (och skyller på att det är lite krångligt oxå). Men vi har bara ett jordklot.