V

Friday, December 18, 2009

Wienerschnitzel, Currywurst och lite till

Här skriver Kristin mycket inspirerande om mat i Berlin. Håller med henne om att Berlin är en spännande matstad, tyvärr hann jag inte upptäcka alla de ställen hon hann besöka men det får bli nästa gång. I alla fall första kvällen hamnade vi på en ja kanske kan man beskriva det som ett utbyggt gatukök. Kvinnan som jobbade där var rejält sur så egentligen skulle vi nog ha vänt redan i dörren men det finns gränser för hur länge man kan leta efter ett matställe med en 10-åring och ja de hade en av min sons favoriter - Wienerschnitzel. Så vi stannade. August beställde sin Wienerschnitzel och jag klämde i med Currywurst och potatissallad (hade läst någonstans att det var det som gällde i Berlin). Currywurst innebar en tjock korv - jag vet faktiskt inte om den innehöll curry - med mycket ketchup ovanpå och mycket curry. Kan nog sammanfatta den upplevelsen med vad August sa några dagar senare, "det var tur att vi gick till det stället för på så vis så fick jag äta en Currywurst, det hade kanske inte blivit av annars". Ölen var i alla fall jättegod!

Monday, December 14, 2009

Café Bohuslän


I sommar har jag förutom mitt vanliga matskribentjobb gjort en cafébok på Isabergs förlag. Jag har gjort den tillsammans med Anna Hult och Åsa Hasselblad. Vi har varit runt på ca 50 caféer i Bohuslän och i Alingsås. Vi har valt ut sådana ställen som har något lite speciellt, det kan vara fikabrödet,kaffet, läget, utsikten eller att stället har en bra historia. Anna-fotografen har en underbar sommarstuga uppåt Kungshamn till så veckan efter midsommar utgick vi från hennes hus och for runt som tättingar mellan Koster i norr och Lyr-ön i söder. Det var sol och värme varje dag den veckan och våra småkillar var med. Några av ställena blev vi hämtade med båt, bla till Gullholmen (det ni kan se på bild). Boken kommer ut i maj 2010.

Fernsehturm




Ett av målen med själva resan var att komma upp i det 368 meter höga (då är den allra smalaste delen av tornet medräknad) Fernsehturm. Tornet var färdigt 1969 och stod alltså på östsidan(precis vid Alexanderplatz), meningen var att det skulle synas till väst. Ja man ville väl visa för världen att även DDR kunde. Vi bodde ca 150 m från själva tornet. På onsdagens förmiddag var himlen blå så vi var snabba med att ta oss dit upp. Planen var att fika i deras roterande café (ja om man sitter där så kan man alltså se hela Berlin på 20-30 minuter något) men dessvärre var man tvungen att äta lunch eller så och det hade jag ingen lust med. Det som var café var snarare en bar och var inte alls roterande. Men visst är tornet coolt?

Berlin


För en vecka sedan kom vi hem från vår lilla lång-weekend-resa till Berlin. Har inte skrivit innan för jag har inte hittat sladden till kameran, men nu så. Här är en första bild från ett fik i Köpenhamn. Ett riktigt tantfik som dök upp efter en halvtimmes letande. Det var riktigt många år sedan jag var i Köpenhamn så jag hade inga givna fik i mitt huvud å jag är ingen person som bara sätter mig på första bästa fik, tyvärr. Stackars sonen fick snällt dra runt på sin resväska efter sin kräsna mamma i ett kallt och ruggigt Köpenhamn. Men oj vad glad jag blev när jag hittade detta stället på en tvärgata till Ströget!! Jo wienerbröden var jättegoda.

Ombytta roller


I fredags var det lussebak här hemma. Sonen skötte det mesta, jag fick trycka i russinen. Å kolla på resultatet, behöver jag tillägga att jag är en mäkta stolt mamma?!